Co vám ve Španělsku doporučí, až se zeptáte číšníka, co si dát k jídlu? Nejspíš to bude gaspacho. Jenže dát si polévku pod horkým sluncem? Nezbláznil se trochu? Vůbec ne. Gazpacho je totiž skvělá zeleninová polévka, která se podává studená. Nejenom, že vás zasytí, ale přinese také příjemné osvěžení.
Španělsko dalo světu hodně. Statečné mořeplavce, úžasné pláže, tanec flamenco, krásné památky a spoustu dobrého jídla. A mezi velké oblíbence a delikatesy patří dozajista polévka gazpacho, která dokáže překvapit svou plnou zeleninovou chutí i způsobem podávání. Nepodává se vroucí, ale ledově chladná. Je nadupaná vitamíny a dokonale vás v horkých dnech osvěží.
Historie tradiční polévky
Tato polévka začala psát svou historii již v dobách římských legií. Tehdy byl její součástí chléb, česnek, sůl, olivový olej a ocet a každý voják si ho připravoval sám a trochu jinak. Postupem času začala obsahovat i jiné ingredience. To, co se dnes považuje za základ, se ale do polévky dostalo až později (rajčata, okurky, papriky a pepř). Do Andalusie a celého Španělsko pronikla polévka díky Evženiee de Montijo, manželce francouzského císaře Napoleona III. Ta si ji zamilovala pro její osvěžující chuť.
10 míst, která by měl navštívit každý milovník Španělska
Koktejl plný zdraví
Polévka gazpacho je plné léčivé síly díky olivovému oleji, česneku, čerstvým rajčatům a paprikám. Nejen, že vás osvěží, ale také napomáhá v boji s přebytečnými kilogramy. Také snižuje hladinu špatného cholesterolu, ale naopak zvyšuje hladinu dobrého cholesterolu.
Populární je polévka také pro ty, kdo holdují veganské nebo velmi oblíbené raw stravě. Základem úspěchu je použití velmi kvalitních surovin. Nedozrálá zelenina kazí dokonalou chuť polévky a ta by pak nemusela přinést takový zážitek, jaký přinést má.
Ve Španělsku má každá rodině svou vlastní recepturu gazpacha podle toho, co jim chutná nebo jak se recepty dědí z generace na generaci. V základním receptu by měl být vyvážený mix zeleniny, čerstvých bylinek a kousek světlého chleba, který se používá místo jíšky.
Recept na skvělou polévku gazpacha
Udělali jsme vám chuť na tuto skvělou polévku? Tak je do toho. Základní recept zvládne každý. S výslednou chutí si pak můžete pohrát podle libosti a vytvořit si svou vlastní verzi gazpacha.
Suroviny:
- 1,5 kg dobrých, velkých a zralých rajčat
- 2 menší nebo jedná velká salátová okurka
- 2 zelené papriky
- 1 větší červená paprika
- 1 menší hrneček olivového oleje
- ½ hrnečku kvalitního vinného octa
- 2 až 3 stroužky česneku
- 1 menší červená cibule
- sůl a pepř podle chuti
- čerstvé zelené bylinky (bazalka, oregano, tymián – jak máte rádi)
- starší chléb nebo bílá veka
- nastrouhaný parmazán na ozdobení
Příprava:
- Omyjte a nakrájejte rajčata, okurky a papriky. Dejte je do velkého a hlubokého hrnce.
- Nakrájejte česnek a cibuli. Nesmíte naplnit hrnec úplně, nezapomeňte, že celou směs budete ještě mixovat a polévku byste pak stírali ze všeho.
- Všechny připravené ingredience promíchejte a přidejte olivový olej, trochu soli, pepře, vinný ocet, čerstvé bylinky a rozmočený chléb. Vše důkladně rozmixujte.
- Pokud bude polévka málo hustá, můžete přidat ještě trošku chleba nebo bagety a znovu umixovat.
- Gazpacho by mělo být úplně hladké, takže musíte mixovat opravdu důkladně.
- Chcete-li mít polévku jemnou, propasírujte ji pomocí síťka.
- Nechte polévku odpočinout minimálně dvě hodiny v chladničce a mezitím si připravte další zeleninu, kterou nakrájenou servírujete spolu s polévkou na zvláštním talíři.
- Polévku je dobré před servírování zakápnout olivovým olejem a dozdobit parmazánem. Někdo podává i s vařeným vejcem a nakrájenou šunkou.
- Polévka vypadá skvěle naaranžovaná ve skleničkách. Odtud ji můžete přímo vypít.
Tip: Díky této skvělé a osvěžující chuti jednou provždy zapomenete na hroznou rajskou polévku, kterou jste tolik nenáviděli ve školní jídelně.
Cartagena ve Španělsku. Nádherné místo s bohatou historií
Za gazpachem je nejlepší vydat se do sluncem zalité Andalusie. Vychutnáte si ji v její domovině a navíc můžete navštívit i takové perly jako je Granada s pevností Alhambra, Sevilla nebo Málaga a její býčí aréna La Malagueta.