První podvodní restaurace v Evropě. Oběd pod mořskou hladinou si brzy dáte v Norsku
Martina Mádlová
20. 2. 2018
Naplánujte si příští rok výlet do Norska. Již brzy vám přibude další dobrý důvod, proč tuto krásnou severskou zemi poznat. V roce 2019 se zde má otevřít první podvodní restaurace v Evropě.
Dubaj, Maledivy, Izrael, Florida a nyní i Norsko bude lákat turisty na pohoštění pod vodou. Restaurace by se měla nacházet v nejjižnějším cípu norského pobřeží nedaleko vesnice Baly. Stavba bude zároveň sloužit i jako výzkumné centrum mořského života. Restaurace s názvem Under se začne stavět v únoru 2018 a prvním zákazníkům otevře dveře v první polovině roku 2019.
„Chceme přitahovat turisty z celého světa. To je náš cíl. Doufám a věřím, že to bude začátek nového věku pro cestovní ruch v Norsku,“ prohlásil Gaute Ubostat, jeden ze zakladatelů tohoto zvláštního projektu.
Betonová konstrukce má být podle plánů vybavena panoramatickým oknem o šířce 36 stop a navržena tak, aby zapadla do mořského prostředí. Stavba má být „propadlá“ pět metrů pod hladinou vody. Připomíná velrybu nebo potopenou loď. Betonový povrch poslouží i jako umělý útes, který přitahuje více mořského života.
Kam cestovat v roce 2018? Podle Lonely Planet je špičkou těchto 10 měst
Největší na světě
Restaurace Under má být ve skutečnosti největší podvodní restaurací na světě s kapacitou až 100 hostů. Zároveň se tento zázrak stane i první podvodní restaurací v Evropě. Hosté se nejen dobře najedí, ale díky výzkumnému středisku získají i jedinečnou možnost nahlédnout do podmořského života o trochu hlouběji.
V nabídce jídel místní ryby, mořští ptáci i divoké ovce
Samozřejmě restaurace není jen o rybách, které plavou venku. Ryba, která je podávána na talíři zajistí, zda budou hosté spokojeni nebo ne. Hlavním šéfkuchařem má být profesionál Nicolai Ellitsgaard Pedersen, dříve byl šéfkuchařem v proslulé gurmánské restauraci „Måltid“ v centru města Kristiansand.
Na jídelním lístku nebude chybět ani vynikající výběr mořských plodů, mořští ptáci nebo speciality z masa divokých ovcí, které se pasou v nedalekém souostroví.
Každopádně chtějí tvůrci restaurace klást největší důraz na to, aby se používaly potraviny z místních oblastí. Cílem je přitáhnout do jižního Norska gurmány z celého světa.
Restaurace má sloužit nejen jako vynikající gastronomická zkušenost, ale chce nabídnout i senzorickou zkušenost pod vodou. Bude mít tři úrovně. První nad vodou, další v místě, kde se stavba začíná potápět a vy už můžete cítit vodní vlhkost a sůl a pak samotnou restauraci, která už bude zcela ponořená.
15 nejkrásnějších památek UNESCA, které byste měli v životě vidět
Neobjevený klenot
Region Lindesnes je turisty neobjevený klenot, ale díky stavbě této velkolepé restaurace, se velmi brzy stane nejjižnější část Skandinávie známá. A návštěvníci brzy zjistí, že i když podvodní restaurace Under stojí za výlet sama o sobě, nabízí tato oblast mnohem víc.
Protože bylo místo domovem několika Vikingských kmenů, existuje zde řada archeologických pozůstatků. Turisty jistě uchvátí i nádherné pobřeží s vynikající možností plachtění. Nedaleko stojí také maják Lindesnes, nejstarší maják v Norsku postavený v roce 1655. Nyní je v něm umístěno národní muzeum a hostí několik výstav, které se vztahují k vývoji a historii námořní kultury. Z majáku je nádherný výhled na oceán.
Celosvětová atrakce
Nová podvodní restaurace v Norsku má dobré předpoklady pro to, aby se v budoucnu stala celosvětovou atrakcí. Přesně to je i cílem jejích tvůrců. Snad se jim jejich záměr vydaří a v restauraci Under budou mít návštěvníci skutečně možnost zažít nevšední zážitek.