Japonsko nabízí jednu z nejbohatších a nejrůznorodějších kuchyní na světě. Každý si dokáže představit Tokio, které je mimo jiné i opravdovým gastronomickým divem. Ale pokud chcete skutečně zažít bohatý japonský kulinářský zázrak, musíte vyjet z Tokia a jíst po celé zemi.
V celé japonské historii je regionální identita velmi silná a hrdě prosazovaná. Spolu s klimatem, které se výrazně liší v jednotlivých regionech, to vedlo také k silně lokalizované kuchyni s množstvím různých pokrmů. Ale jaká je největší hnací síla vysoce kvalitních potravin? Drobné zemědělství, staré tradice a místní restaurace. Ty obvykle provozují celé rodiny již po generace a je v nich hrdost na své kulinářské schopnosti. Také spokojenost zákazníků je pro majitele restaurací nejvyšší prioritou. Takové restaurace jsou páteří japonské kulinářské kultury. Podívejte se na ty nejlepší destinace v Japonsku, kde se opravdu dobře najíte.
Kunisaki a Beppu, ostrov Kyushu
Na východním okraji ostrova Kyushu se nachází pobřežní města Kunisaki a Beppu. Ty jsou proslulé svými malebnými uličkami, horskými prameny a také lahodnými nudlemi, mořskými plody a zeleninou.
V regionu Oita si můžete dát jednoduché jídlo z vařených hrubých pšeničných nudlí vařených s nakrájenými houbami shiitake, cibulí a mrkve v miso polévce. Skvělé domácí nudle dělají v restauraci Kaya-no-ki, která se nachází naproti krásnému chrámu Fuki-ji na poloostrově Kunisaki. Zde se dobře najíte a vychutnáte si jídla pouze s čerstvými přísadami pocházející od místních farmářů.
V nedalekém Beppu, směrem na jih podél pobřeží si dejte určitě teplé soba nudle, které jsou podávány v čirém bujónu a nakrájenými plátky hovězího masa, vařeného vejce, kimchi, korijského kysaného zelí a semínek sezamu.
Hirošima, ostrov Honshu
Na jihozápadním okraji ostrova Honshu – největšího ostrova v Japonsku, je moderní město Hirošima, které ale neztrácí kontakt s místními kulinářskými tradicemi. Nejlepší jídlo v Hirošimě je bezpochyby okonomiyaki slané palačinky. Každá restaurace má svůj vlastní styl jejich výroby, ale základní suroviny zahrnují těsto a drcené zelí spolu s vepřovým masem, krevetami, bílým zelím a Worcesterovou omáčkou. Chcete-li ochutnat tento pokrm v celé jeho slávě, navštivte Micchan Sohonten. Zde mají palačinky svou tradici již od roku 1951 a od té doby se už dostali do celého Japonska a staly se velmi oblíbenou delikatesou.
Další lahůdkou v této oblasti jsou dozajista ústřice, připravené na všechny způsoby. Vítězí ale zcela určitě ústřice grilované.
Zajímavosti o Japonsku. Přinášíme 10 věcí, které jste o něm nevěděli
Poloostrov Izu, ostrov Honshu
Mělké pobřežní vody, husté lesy, úrodná vulkanická půda a tyčící se vnitrozemské hory – všechno to tvoří poloostrov Izu. Ten je známý svou přírodní pramenitou vodou, která čsto vede svou cestu do místních restaurací a míst, kde se dá dobře jíst a pít.
Zde si můžete vychutnat vše od chobotnice až po tresku, humra nebo hub. K večeři se často podává omáčka wasabi, kterou si místní jídlo hojně zalívají. V tomto regionu je hned několik skvělých restaurací, které zahrnují speciality z mořských plodů Suiko, domácí kaiseki apod. Skvěle si pochutnáte na pláži v hostinci Toutei.
Kawagoe, ostrov Honshu
Jen 30 minut severozápadně od Tokia se nachází Kawagoe. Ideální místo pro jednodenní výlet. Navštivte určitě historické hradní město Edo, které vás okouzlí architekturou starých světu a chrámů.
Vy si ale určitě zajděte na yakitori (grilované kuřecí špízy). To je jídlo, které si dáte po celém Japonsku, ale nejlepší z nejlepších zde. Dejte si je v Toraya, který vedou manželé. Na své yakitori používají červenou, kořeněnou pastu.
V pekárně s názvem Karmeya si můžete vychutnat sladké bramborové koláče, které se doslova rozplývají v ústech.
Takamatsu, ostrov Shikoku
Na ostrově Shikoku se nachází Takamtsu, které je domovem starého hradu a nádherných japonských zahrad. Ale to hlavní, co vás zde čeká, jsou proslavené zdejší nudle sanuki udon. Místní je jedí ráno, v poledne i večer. Lidé věří v kvalitu a jednoduchost tohoto lahodného jídla. Pravděpodobně patří mezi nejrychlejší rychlé občerstvení na světě, ale rozhodně hodně zdravé.
Další lahůdkou, kterou si zde můžete dát, je takoyaki. A jděte na tuto specialitu do restaurace Hidamari. Ukrývá se v boční ulici uprostřed města, i když vypadá spíše jako bar, nenechte se odradit.
Nejstarší hotel na světě mají v Japonsku. Poznejte Hoshi Ryokan
Yaeyama, Ishigaki a Iriomote, ostrovy Okinawa
Oddělené od zbytku Japonska, jižní Okinawa je známá svou jedinečnou kulturou a kuchyní. Ochutnat zde můžete různé druhy zdravých polévek, awamori (místní likéry), umi budo (mořské řasy), variace goia a taco rýži.
Místní kuchyně je něco mezi Japonskem a Čínou a je to velmi zajímavá zkušenost. I když se ale zdejší použité přísady značně liší od severu Japonska, producenti stále dbají na kvalitu a detaily.
Například v Haterumu v okrese Yaeyama používá místní šéfkuchař a zároveň majitel k přípravě pokrmů pouze ryby, které chytil a zeleninu, kterou vypěstoval. Otevírá pouze tehdy, když má dostatek přísad, aby připravil jídlo pro zákazníky.
Kiso Fukushima, ostrov Honshu
Historické město Kiso Fukushima láká cestovatele na krásné výhledy, starobylou architekturu i unikátní kulinářské tradice. Toto městečko v prefektuře Nagano se nachází hluboko v horách a daleko od moře. Horské prostředí spolu s drsným zimním klimatem, kde ani rýže neroste, vede ke stravě, která se od zbytku Japonska hodně liší. Zde byla základem jídla vždy soba pohanka. Velmi lahodným pokrmem je nishin soba – kombinace nudlí, které jsou pokryté sušeným marinovaným sleděm.
Přímo v centru Kiso Fukushima navštivte výbornou restaurace Kurumaya. Jestliže se chystáte do krásné horské oblasti Kaida Kogen, vydejte se do Matsuba, kde je jídlo stejně dobré, jako místní majitelé přátelští.
Mimo místní speciality nishin soba si zde můžete dát i iwana ryby nebo hoba miso, což je pokrm s hovězím masem.
Nejkrásnější hory světa. Které by měli mít na bucket listu milovníci horské turistiky?
Aizu Wakamatsu, ostrov Honshu
Hlavní turistickou atrakcí v Aizu Wakamtsu je slavný zámek Tsuruga. Toto místo je ale známé nejen svou krásou, ale i svými sušenými mušlemi a přísadami, jako je taro, mrkev a houby.
Špičkovou místní specialitou je kozuyu, která vždy obsahuje vývar ze sušených mušlí, houby shiitake, mrkev, taro a konnyaku (zmijovec indický). Je ochucená sójovou omáčkou a sladkým rýžovým vínem Mirin. Každá restaurace si tento základní recept přizpůsobila a vytvořila si svou vlastní verzi.