Muzeum nechutného jídla, které bylo otevřeno v jižním švédském městě Malmö v listopadu 2018, se chystá vydat do světa – konkrétně do Los Angeles. Vedle své švédské pobočky otevře na tři měsíce v centru architektonického designového muzea v LA. Má za cíl analyzovat, proč lidé milují a nenávidí určité potraviny.
Vstup do muzea stojí 15 dolarů za osobu ve všední dny a 18 dolarů o víkendu. A každý zde objeví něco, co ho určitě překvapí, protože pokud jde o jídlo, každý je úplně jiný a má trochu jiné chutě (nebo spíš představu o nich), což byla i hlavní myšlenka nového Muzea nechutných jídel.
Smažená tarantule i vařená morčata
Zakladatel muzea Dr. Samuel West je kurátorem muzea a zároveň i denním průvodcem. Má za sebou už jeden velmi úspěšný projekt Muzeum selhání. K vytvoření tohoto projektu ho inspirovat článek o spotřebě masa a jeho vlivu na životní prostředí. Chtěl se dozvědět více o alternativních zdrojích bílkovin a postupně přišel na svůj nový nápad.
Milujete dobré jídlo? Následujících pět měst je pro vás jako stvořených
Aby dokázal přesvědčit lidi, že ne všechno, co na první pohled vypadá nechutně, nechutné skutečně je, vzniklo Muzeum nechutného jídla. Návštěvníci si tak mohou vychutnat zážitek na 400 metrech čtverečních. Mají možnost očichat, osahat a ochutnat jídlo, které je často považováno za „nejedlé“ v některých částech světa, od býčího penisu až po fermentovaného žraloka.
„To, co považujeme za odporné, je jinde bráno za lahůdku – je to jen věcí kultury a zvyků,“ říká West.
V muzeu si na jednom místě dáte smaženou tarantuli, vařená morčata či švédské pivo.
„Pokud dáte v Americe někomu ochutnat švédské pivo, vyplivnou to a řeknou, že chutná jako zubní pasta. Já si zase myslím, že je vynikající,“ poznamenává. „Silně rozlišujeme potraviny, které jíme, „vysvětluje kurátor. „Naštěstí už je mnoho lidí, kteří jako součást cestování a objevování berou i ochutnávání nových věcí.“
Zatímco mnoho „muzeí“ souvisejících s jídlem se později stalo spíše jen příležitostí pro nová selfíčka a lidem to v podstatě nepřineslo nic, tohle má být jiné. Muzeum nechutného jídla vzniklo proto, aby lidem pomohlo učit se a myslet jinak, nejen aby se pózovalo pro fotky.
Brazilské jídlo. 10 typických pokrmů, které jsme ochutnali v ulicích Brazílie
Jak se majitel muzea vyjádřil, jeho kolegové v LA mají velký smysl pro humor, který se týká nechutného muzea. Časté poznámky zní: „V okolí je spousta nechutných restaurací, kaváren, a dokonce i pivovar. Zajdeme ochutnat?“
Hlavní myšlenka ale zůstává přese všechno stále stejná. Že se nějaká mysl otevře novým zkušenostem a chutím, i když na první pohled příliš lákavě nevypadají.
A co vy? Dali byste si červa, smaženou tarantuli, durian (nejchudší ovoce na světě) nebo tvrdý sicilský sýr, který změkčují červi?