Menu
JenProCestovatele
Lyžování v Alpách

Lyžařské zahraniční destinace: kde se najíte stejně tak dobře, jako zalyžujete

Martina Mádlová

Martina Mádlová

15. 2. 2018

Lyžování je nejen skvělá zábava, ale má pozitivní přínos pro lidské zdraví. Pohybujete se, jste venku na čerstvém vzduchu s přáteli. Co víc si přát. Možná jen jedno – dobře se najíst. A tím nemyslíme právě párek v rohlíku nebo hranolky.

Lyžařská střediska jsou plná restaurací různých standardů. Některé vaří lépe a jiné hůře. Podívejte se na seznam těch nejlepších restaurací v Alpách.

1. St. Marcel, Francie

Před třiceti lety postavila René Meilleur skromnou restauraci La Bouitte v podstatě na poli v zemědělské vesničce St. Marcel u St. Martin de Belleville na okraji velkého lyžařského areálu Trois Vallees ve Francii. Nyní vlastní René a její syn Maxime jednu z nejlepších tříhvězdičkových restaurací Michelin v Evropě. Majitelé předávají jídlu své kulinářské dědictví starého regionu Savoje.

Kam letos na lyže? Tato alpská lyžařská střediska jsou nejhezčí v Evropě

2. St. Moritz, Švýcarsko

V St. Moritz se nachází klenot mezi restauracemi, Ecco St. Moritz s širokým výběrem lahodných pokrmů. Restaurace získala dvě Michelinské hvězdy a může se chlubit jedinečným šéfkuchařem Rolfem Fliegauanem, který miluje sezónní vaření na horách a své umění si přenáší z dalších restaurací, kde působí (Ascona a Curych). Restaurace je umístěna v horském hotelu Giardin na okraji města.

V restauraci se setkáte s takovými specialitami, jako je: lanýžová pizza, hovězí carpaccio s lanýži Robespierre, zmrzlina z borovicového dřeva s karamelizovanými vlašskými ořechy a kompoty z červeného rybízu.

3. Courchevel, Francie

Mezi kulinářský skvost v Courchevel patří rozhodně ctihodný Le Chabichou. Stylový hotel se nachází na úpatí sjezdovek, získal dvě Michelinské hvězdy pod vedením šéfkuchaře Michaela Rochedyho a v roce 2017 dosáhl na třetí hvězdu pod vedením kuchaře Yannicka Alleno, který se specializuje na kreativní, moderní a technické vaření.  Ochutnejte třeba holuba plněného gratinovanými lanýži. Le Chabichou nabízí klasické jídlo i výjimečné delikatesy.

Nejlepší lyžařské rezorty a vybavení. Co musí znát každý lyžařský nadšenec

4. Zermatt, Švýcarsko

Zermat, původně odlehlá horská vesnice, nyní lyžařské středisko světové úrovně. Více než 50 restaurací na horách a dalších 100 ve městě vám zajistí nejeden kulinářský zážitek. Na seznamu většiny gurmánů by byla Chez Vrony. Původně se jednalo o jednoduchý statek na svazích vysoko nad Zermattem. Tato alpská chata s výhledem na Matterhorn se stala velmi ceněnou odpočinkovou zónou pro lyžaře, kteří si chtějí jídlo doopravdy užít. Majitelé trvají na těch nejlepších ingrediencích a recepty přenášenými z generace na generaci.

Nabídka se může pochlubit jídlem, jako je pečeně ze švýcarského jehněčího masa podávaná s fazolemi, lískovými ořechy nebo smažené plátky kachních jater na lůžku z jablek, opékaných mandlí a křupavého másla.

5. St. Christoph, Rakousko

V srdci slavné lyžařské oblasti Arlberg v Rakousku leží útočiště, které už od 13. století přitahuje turisty ve velkém. Restaurace Hospiz Alm v St. Christoph nabízí slunečnou terasu pro krásné dny nebo stůl uvnitř u ohně v krbu, když počasí tolik příznivé není.

V mezinárodně proslulém vinném sklípku se nachází vzácné ročníky vína ve velkých láhvích. Jídlo je vynikající a atmosféra skvělá. Je to jedno z těch míst, kam jdete na skleničku a něco malého k snědku a nakonec zůstanete celé odpoledne.

3 důvody, proč na lyžování do Alp vyrazit po vlastní ose

6. Le Fornet, Val d’Isere, Francie

Lyžaři mají v oblibě už dlouho Le Fornet na okraji obrovské lyžařské oblasti L’Espace Killy, ale o své místo na výsluní se pere i malý soused Val d’Isere. Útulná chata L’Atelier d’Edmond vytvořená ze staré hospodářské budovy získala v roce 2015 druhou hvězdu Michelin pro šéfkuchaře Benoita Vidalu. Jeho autentické vaření nakloněné starým způsobům Savoyardů a inspirované středomořským stylem je jedinečné.

Speciality v restauraci zahrnují jehněčí ochucené divokým tymiánem, dort s bramborami a sýrem z Bergerie Saint Pierre, konfitované kachní foie gras s hrozny a borůvkami. Oběd zde je opravdový zážitek.

7. St. Hubertus, San Cassiano, Itálie

San Cassiano se stalo hlavním městem dobrého jídla v Dolomitech v Itálii a restaurace St. Hubertus v hotelu Rosa Alpina je v jeho epicentru. Vedoucí šéfkuchař Norbert Niederkofler uvedl, že místní kuchyň je grandiózní a elegantní. Pracuje zde s pokrmu jako je mladé telecí carpaccio, kořenová zelenina, fondue apod. Restaurace je součástí lyžařského areálu Alta Badia, který je součástí slavného okruhu Sella Ronda.

8. Gstaad, Švýcarsko

Gastronomicky výjimečný hotel Gstaad Palace by mohl doplnit hromady restaurací – více než 100, od gurmánských svatyní až po atmosférické alpské chaty, které se v této oblasti nacházejí. V restauraci v hotelu Gstaad Palace vás svými lahodnými pokrmy uchvátí kuchař Robert Speth, který stojí za svými kachlovými kamny od roku 1984 a stále dokáže uspokojit i toho nejnáročnějšího zákazníka. Hosté si mohou vychutnat pochoutky, jako jsou tataki s tuňákem na japonské bylinné omáčce, kamzíkovi s brusinkami, Brie de Meaux naplněný lanýžem a makaronem nebo borůvky se skořicovou zmrzlinou.

9. Megeve, Francie

V elegantním lyžařském středisku Megeve nedaleko Mont Blanc stojí proslulá restaurace Flocons de Sely. Jen málokterý host, který ji navštíví, nemá problémy ji zase opustit. Šéfkuchař Emmanuel Renault se zaměřuje na regionální speciality, od kořenových knedlíků Rapunzel a fritovaných uzenin, až po filet z jelena s borůvkovým a šalotkovým pyré.

Renault rád používá bylinky ze své zahrádky a divoké květy. Toto jeho nadšení a aktivita mu vyhrálo už třetí hvězdu Michelin v roce 2012.

 

Ohodnoťte tento článek:
0
Právě čtete

Lyžařské zahraniční destinace: kde se najíte stejně tak dobře, jako zalyžujete