Představujeme pět měst, ve kterých si užijete tradiční i moderní evropskou kuchyni. Využijte prodloužených víkendů a naplánujte si eurovíkend plný dobrého jídla a pití.
Jaké je gastronomické cestování po Evropě? Země, které jsou nám blízké, vás ohromí skvělou kuchyní a s našimi tipy ochutnáte pravou tureckou kávu i molekulární gastronomii.
Pintxos San Sebastian, Španělsko, Foto: Lenka Rejfířová
San Sebastián, Španělsko
Tedy, přesněji, Baskicko. Sever Španělska připomíná svojí zelenou přírodou hornaté Irsko a originální gastronomií zase sofistikovanou Francii. Dlouhá a ikonická pláž La Concha svírá město San Sebastián, které žije kulturou, surfováním a jídlem.
Sever Španělska drží jeden zvláštní rekord: největší počet restaurací oceněných michelinskou hvězdou na metr čtvereční. Molekulární gastronomie je v baskických restauracích jako doma, i proto hlavní město provincie Gipuzkoa přitahuje nadšence do gastronomie z celého světa.
Sami Baskové ale milují především své pintxos, což jsou vlastně španělské jednohubky tapas, ale s typickými lokálními ingrediencemi, jako jsou ovčí sýr Idiazabal, malé chobotničky nebo txistorra, obdoba naší jitrnice.
Rumunská polévka, Sibiu, Rumunsko, Foto: Lenka Rejfířová
Sibiu, Rumunsko
Necelých 300 km od Bukurešti, uprostřed magické Transylvánie, vás ohromí nenápadné město Sibiu. Obklopení temnými gotickými stavbami se budete na malých náměstích cítit jako hrdinové středověkého románu.
Pokud sem vyrazíte v zimě, od prosince do března, dejte si některou z výborných polévek (Ciorbă) a nenechte se odradit tím, že stojí stejně jako hlavní jídlo: porce je velká a zasytí vás. Vyzkoušejte hedvábnou zeleninovou polévku s vepřovým masem (Ciorbă ardelenească de porc).
V jedné z desítek sklepních restaurací ochutnejte tradiční rumunské jídlo: mleté, kořeněné ruličky masa na grilu mici a polentu zapečenou se smetanou a brynzou. Pokud máte rádi sladká vína, v Rumunsku se vám bude líbit.
Sibiu má ale co nabídnout i v létě: Sub Arini Park a Dumbrava jsou příjemné parky, kde si můžete užit piknik. Občerstvení nakoupíte v jednom z alimentar, malých obchodů s potravinami.
Chléb v Rize, Foto: Lenka Rejfířová
Riga, Lotyšsko
Riga je pobaltskou gastrodestinací číslo jedna. Až pohledem na katedrály a pitoreskní uličky nasytíte svůj zrak, vydejte se na městské tržiště. Tady nakoupíte čerstvou zeleninu, sýry a ochutnáte lotyšské pivo, které je příjemně nasládlé.
Lotyšové milují černý žitný chléb a unikátními kombinacemi z něj připravují cokoliv, od polévek po dezerty. Vyzkoušejte třeba žitný alkoholický nápoj Kvass nebo skvělou variaci na italské tiramisu: dezert z vrstev rozdrobeného žitného chleba, šlehačky a brusinkové marmelády.
Typická lotyšská kuchyně se neobejde bez polévky s masovými koulemi a tradičních pirohů (Pirāgi) z kynutého těsta, plněných slaninou a cibulí.
Pokud budete u Lotyšů doma, nabídnou vám výborný lotyšský sýr s kmínem. Nebuďte překvapení, když vás vyzvou, abyste si na něj namazali máslo, ta kombinace je skvělá.
Simit, Turecko, Foto: Lenka Rejfířová
Istanbul, Turecko
Vůně černého čaje a kardamomu vás přivítá ve městě dvou kultur. Simit! Simit! halekají pouliční prodavači, nesoucí na hlavě spousty sezamových rohlíčků. V Istanbulu seženete skvělé jídlo na každém kroku: nechte se nalákat na skvěle vypadající sladkosti s pistáciemi z vitrín cukráren a dejte si pravou tureckou kávu, připravenou v džezvě. Pokud budete mít štěstí, narazíte na Turka, který vám z kávové sedliny vyvěští budoucnost.
Turecké ráno se neobejde bez velké snídaně: typicky je to menemen, vyrobený z vajec a pikantní rajčatové pasty, který se jí horký přímo z pánve, nabíráním na kousky pečiva. Turecká kuchyně je plná koření, jako je paprika, česnek a kmín. Osvěžující je Cacık, strouhané okurky s česnekem, koprem a jogurtem. Tradičním pokrmem turecké kuchyně je börek, slaný koláč z listového těsta plněný masem a cibulí nebo sýrem a zakysanou smetanou.
Čaj se v Turecku pije po celý den, mezi jídly nebo hned po jídle. Podává se v miniaturních průsvitných skleničkách a Turci si do něj házejí i pár kostek cukru. Pití čaje je významným, i když každodenním obřadem, proto pozvání na něj nikdy neodmítejte.
Pirohy, Krakow, Polsko, Foto: Lenka Rejfířová
Krakow, Polsko
Perla mezi městy, do kterých se z Česka dostanete vlakem za pár hodin, je levným gastronomickým zážitkem. Polská kuchyně je plná výborných polévek a receptů s kysaným zelím.
V centru Starého města se nachází jedno z nejromantičtějších míst Evropy: park Planty. Před vámi pohádková Wisla, za vámi středověké kulisy Královského hradu. Tady na vás čekají zajímavé restaurace. Vyzkoušejte typické pierogy plněné zelím a tvarohem nebo křupavé bramborové placky potřené horkým máslem. A nezapomeňte na tradiční polské jídlo Bigos.
Polsko ale nabízí i moderní verzi svojí kuchyně, plnou zajímavých kombinací: losos s koprovou omáčkou nebo sušené švestky ve slanině se podávají v restauracích, na které narazíte při výletu do národního parku Ojcow. Jako suvenýr domů přivezte skvělý sýr oštiepok.