Brazilská kuchyně je jedinečná. Každý region má svoji tradici a typické jídlo. Brazileiros milují svoje churrasco (maso na grilu), fazole a rýži. Nedají dopustit na svoje sladké dezerty, ledové ovocné koktejly a exotické Açaí.
Kromě tradičních fazolí a rýže se V São Paulu se jí spousty pizzy, která se stala typickým pokrmem a je úplně jiná, než její italská předchůdkyně. Severovýchod Brazílie je zase rájem mořských plodů a na jihu se jedí výborné husté polévky, jak jinak než z fazolí anebo z typické brazilské suroviny, manioku.
10 skvělých a tradičních jídel Brazílie
Açaí
Ovoce z amazonského pralesa, ze kterého se vyrábí jeden z nejpopulárnějších brazilských dezertů. Açaí na tigela, připomínající zmrzlinový pohár, chutná jako rozmixovaná ovocná dřeň, něco mezi borůvkami a brusinkami, a Brazilci si ho polévají kondenzovaným mlékem, čokoládovou polevou a posypávají strouhaným kokosem a granolou.
Feijoada
Tradiční jídlo Brazílie, na které nedá nikdo dopustit. Černé fazole vařené s několika druhy vepřového masa: uzené žebro, klobásy, anglická slanina a vepřové ocásky. K němu jako příloha bílá rýže, restované couve, obdoba hlávkového zelí, a farofa, což je ochucená strouhanka z manioku.
Tapioca, Foto: Lenka Rejfířová
Tapioca
Královna severozápadní kuchyně Brazílie. Opečená placka z maniokového škrobu, plněná čímkoliv, na sladko i na slano. Tradiční kombinací je například šunka, sýr a rajčata nebo brazilský karamel (doce de leite), skořice a banán. Prodává se tradičně ve stáncích na ulici. Je přirozeně bez lepku, proto ji milují sportovci a každý, kdo chce nahradit pečivo.
Pão de queijo
Uvidíte je na každém rohu, protože chutnají každému a Brazilci jsou na něj hrdí. Neodolatelné malé kousky pečiva, které ale nejsou z pšeničné mouky. Vyrábí se z tradiční maniokové moučky a sýru, který je podobný parmezánu. Jí se hned po vytažení z trouby ke snídani nebo jako svačina v kteroukoliv denní dobu.
Pao de Queijo, Foto: Lenka Rejfířová
Papája s cassis
Papája je typické brazilské ovoce, měkké a hutné. Dělají se z něj husté ovocné koktejly s mlékem nebo pomerančovým džusem, kterým se říká vitamina. V restauracích se papája s černorybízovým likérem podává jako dezert. Ovoce se rozmixuje se zmrzlinou a hladký ledový krém se polije trochou likéru. Někdy číšník likér na stole zapálí, jen tak pro efekt.
Papaja, Foto: Lenka Rejfířová
Coxinha
Brazilská varianta na španělské krokety s bešamelem uvnitř. Coxinhas jsou smaženky typické pro region São Paulo, podávané i v těch nejmenších barech a hospodách. Plněné masovými i vegetariánskými náplněmi se jedí s pálivou chilli omáčkou a zapíjejí pivem.
Coxinhas, Foto: Lenka Rejfířová
Churrasco
Brazilská grilovačka. Brazilci se o víkendech místo oběda scházejí v prostoru, kterému se říká churrasqueira. Zahrady nejsou běžné, churrasco – maso na grilu, se připravuje v prostoru, který patří k domu nebo bytu a gril je zastavěný do zdi. Brazilci nevyrábějí různé omáčky, maso nenakládají ani nekrájejí. Velký kus masa prostě posypou hrubou mořskou solí a nechají grilovat. Potom ho nakrájí a všichni se sejdou kolem jednoho dřevěného tácu a jedí kousky masa s opečeným česnekovým chlebem a salátem vinagrete – ten se vyrobí z nakrájených rajčat, cibule a krájených čerstvých bylinek zalitých množstvím olivového oleje a octa.
Na silné špejli se griluje i sýr coalho nebo espetinhos, masové ruličky s kořením. Churrasco je společenská událost, která se z oběda většinou protáhne až do večeře.
Brigadeiro
Brazilci milují dezerty. Hlavně ty vyrobené z kondenzovaného mléka. Jeho kombinací s kakaem, máslem a dalšími ingrediencemi vzniká brigadeiro, brazilské čokoládové pralinky. Sypou se čokoládovou rýží nebo kokosem.
Peruánská kuchyně: Specialní jídla, která musíte ochutnat v Peru
Romeu e Julieta
Pokud Brazilec mluví o Romeu a Julii, a není to zrovna blázen do dramatu, má na mysli sladko-slanou kombinaci goiabady, tuhé marmelády z ovoce goiaba (guava) a měkkého bílého sýra. Jí se buď jen tak, kousky sýra a goiabady nebo jako kombinace v dezertech typu cheesecake nebo puding, ale protože Brazilci milují vlastní invence, můžete si dát i sladkou ´´Romeu a Julieta´´ pizzu.
Acarajé
Korpulentní Brazilky s čokoládovou pletí a vlasy v drdolu omotaném barevným šátkem připravují na ulicích tradiční pokrm státu Bahía. Jedná se o smažené těsto z hnědých fazolí, plněné pro severovýchodní Brazílii typickými krevetami, přelité pálivou omáčkou a rajčatovou šťávou. Připravuje se v rozpáleném voňavém oleji palmy dende. Neodolatelné.