9 nejlepších piv světa. Kde je ochutnat a proč jsou výjimečná
Lenka Rejfířová
7. 4. 2017
Jaké to je, když cestují pivní gurmáni? Některá piva jsou úzce spjata se svým místem výroby a ten pocit vychutnat si výjimečný zlatý mok přímo u zdroje je prostě k nezaplacení. Znáte nejlepší piva světa?
Prestižní ocenění, ale i lidové moky. Získejte inspiraci na cesty plné chmelové vášně!
9 nejlepších piv světa
Už jste slyšeli o Pivních nomádech? Název zatím není nijak oficiální, nicméně vystihuje přesně, o co tu jde. Jste připraveni ochutnat hořké dobroty napříč planetou?
Rochefort Trapistes 10 (11, 3 %)
Jedenáct klášterů: šest v Belgii, dva v Nizozemsku, a po jednom v Itálii, Rakousku a Spojených státech; v současnosti vaří autentické pivo Trappist. Rozhodně nekončete svoji cestu kolem světa, dokud tuto historii neodkryjete svým chuťovým pohárkům.
Pionýrem zástupců piv, vyráběných mnichy a jeptiškami, je Rochefort Trappist, pocházející z Valonska (Belgie). Opatství Rochefort založilo pivovar již v roce 1595 a voda pro výrobu piva čerpá společenství asi patnácti mnichů ze zdejší studny. Příjem z prodeje tohoto bronzového hříchu je vylepšením pro místní cisterciácký rozpočet.
Pivo Rochefort Trapistes 10 má tmavě hnědou, až načervenalou barvu, jemnou sněhově bílou pěnu a plnou chuť připomínající pražený karamel a sušené ovoce.
Samuel Adams Utopias 2011 (27 %)
Americké pivo, které zraje v dřevěných sudech. Se svými úctyhodnými 27 % alkoholu se řadí mezi tzv. Strong beers a v roce 2012 se také v této kategorii umístilo na prvním místě soutěže New York International Beer Competition.
Tahle raritní pivní záležitost se vyrábí pouze každé dva roky v množství 8 tisíc lahví. Je to opravdu vzácný kousek, jedna lahev z limitované edice při příležitosti 10 let od vzniku se totiž na ebay prodává za 315 USD.
Utopias 2011 zrála ve dřevě 18 let a přivlastnila si osobitý parfém zázvoru, vanilky a skořice. V chuti narazíte na kakao a portské víno, které tento výjimečný mok připomíná už svoji tmavozlatou barvou.
Colorado Indica (7,5 %)
Brazílie rozhodně vede v konzumaci vodnatých patoků, které jsou skvělé na light poležení s přáteli na pláži a podávají se jedině podchlazené na nulovou teplotu. Nicméně, Brazílie vyrábí i skvělé pivní speciály, jejichž popis by vyšel na samostatný článek.
Jednou ze dvou horkokrevných krásek, které zmíníme, je Indica pivovaru Colorado. Jeho zástupci se vyrábí kousek od São Paula, v městečku Riberão Preto. Repertoár obsahuje elegantní Demoiselle s aromatem kávy v bio kvalitě anebo jemné Appia s medem.
U brazilských ingrediencí zůstaneme i v případě piva Indica: obsahuje extrakt z rapadury, nerafinované cukrové homole, která vzniká odpařením třtinové šťávy. Cukrová šampionka se řadí mezi slavné IPA (India Pale Ale) a má matně medovou barvu, ve vůni bylinné a karamelové tóny, a v chuti se vyvažuje hořkost s nádechem citrusových plodů.
Baltika 6 (7 %)
Ačkoliv pochází ze stejnojmenného největšího pivovaru východní Evropy, Baltika šestka je jediným ruským pivem uvedeným v knize 1001 piv, které musíte ochutnat, než zemřete. Vyrábí se v Petrohradu a patří mezi Portery.
Podle sládkyně (v Rusku je to všechno tak nějak jinak) Iriny Tlekhuray jsou pro výrobu Baltiky vzorem slavné anglické tmavé moky.
Baltika 6 poznala světlo světa v roce 1994, jako naděje ruského pivního průmyslu pro zlepšení mezinárodní image jejich piv. Na rozdíl od dalších piv stejného žánru, které jsou v Rusku běžně k dostání v pet lahvích za nízkou cenu, je Baltika 6 prodávaná v roztomilém skle a v roce 2009 byla zvolena nejlepším pobaltským porterem na World Beer Awards.
Až budete mít cestu do Ruska, vyzkoušejte něžně temnou Baltiku. Je zbarvená téměř dočerna, voní po oříšcích a chlebu, a v chuti ucítíte pražený slad s dozvukem karamelu.
Weihenstephaner Vitus (7,7 %)
A teď zpět ke kořenům pšeničného piva. Nefiltrovaný ležák Weihenstephaner pochází z německého Freisburgu a je dalším důkazem toho, že mniši vědí, co dělají.
Má barvu slámy hřející se na slunci, vysokou šumivost a krémovou pěnu jako cappuccino. Zaujme vás svým svěžím pomerančovým aroma, a hned potom chutí, ve které ucítíte banány, hřebíček a koriandr. Po degustaci ucítíte jemnou chuť chleba a kvasnic.
Německý šampion už získal 13 prestižních pivních ocenění, včetně loňského vítězství na World Beer Awards na rodné půdě.
Primátor Weizenbier (4,8 %)
Absolutní vítěz ocenění World Beer Awards 2013 je právě tahle perla náchodského pivovaru. Specialista na speciály, jak zní marketingový slogan výrobce, představil světu – deset let před nečekaným vítězstvím – pivo v bavorském stylu, které dostalo i název v jazyce sousedů.
Weizenbier je pšeničné pivo, vyráběné bez filtrace, které je srdečným holdem osvěžujícím bavorským klasikám. Porotci prestižní pivní soutěže vyzdvihli především ´´dokonalou rovnováhu mezi sladkostí a hořkostí s kořenitým dozvukem´´. Speciály Primátora se dnes prodávají po celém světě a skvěle doplňují českou pivovarskou tradici.
Baden Baden Stout (7,5 %)
Další pivo, které boří stereotypy. Asi těžko vás při pomyšlení na horkou Brazílii napadne, že vyrábí delikatesu jménem stout, hutné tmavé pivo s vyšším obsahem alkoholu, silnější než porter (styl stout proslavil irský Guiness.
Baden Baden Stout je prvním jihoamerickým pivem, které získalo řadu uznávaných ocenění ve světě pivních odborníků – Australian Beer Awards, European Beer Star nebo International Beer Challenge (Velká Británie).
Charakteristikami tohoto brazilského stoutu jsou příjemně temné dřevité aroma, zpočátku sladová chuť s tóny kávy a čokolády a znamenitý hořký dozvuk na patře. Dostane vás taky pevná, roztomilá pěna v barvě kávy s mlékem. Tohle je konečně to pravé pivo k doplnění čokoládových dezertů!
Chimay Bleue (9 %)
Lekce číslo dvě o pivu vyráběném mnichy. Již od středověku byly kláštery centrem produkce piva, protože v podstatě poskytovaly měšťanům výživnější zdroj tekutin, než byla tehdejší pitná voda – při výroby piva se jakákoliv možná kontaminace odstranila během procesu vaření. Navíc, podle tradice nemohli trapista mnichové přijímat dary, a tak získávali prostředky výrobou oblíbeného nápoje.
Kam se vydat na dovolenou bez pasu? Objevte neuvěřitelná místa
A tak vzniklo i Chimay Bleue, nejsilnější ze čtyř typů vyráběných pivovarem Chimay. Prodává se s modrou zátkou, nebo také jako reserva s korkem a jištěním jako na šampaňském. Pivní gurmeti říkají, že je nejlepší, když se vypije až po 5 letech uležení.
Chimay Bleue, zástupce piv vyráběných v cisterciáckých opatstvích Belgie vám přinese radost se svými pikantními tóny v chuti a čokoládově intenzivním sladem. S věkem se stává sušším a silnějším nápojem.
Meantime London Porter (6,5 %)
Cestovatelská pěna od úst vám poteče i při ochutnávání greenwichského porteru. Pivo, které je přirovnáváno k vínu, pokud se pije ve velkých dávkách. Název populárního anglického moku znamená ´´nosič´´ a jeden z výkladů názvu je jeho obrovská spotřeba mezi londýnskou dělnickou třídou.
Čtěte také: Co dělat v Barceloně. Tipy na 5 míst, o kterých turisti nevědí
Meantime se prodává v majestátní 750ml lahvi, se zátkou jako šampaňské. Magická je také jeho třpytivá barva buku. Intenzivní chuť nabízí karamelizovaný červený rybíz, espresso a ve vůni ucítíte spálené dřevo a rum.